Kovászos uborka

Kovászos uborka recept

kovaszos uborka

Hozzávalók: (5 literes üveghez)

  • 2,5 kg uborka
  • 3 csokor kapor
  • néhány babérlevél
  • egy darabka torma hasábokra vágva
  • fokhagyma
  • száraz kenyér

Elkészítése:

Az uborkát hideg vízbe áztatjuk, majd a csak erre a célra használt körömkefével lesikáljuk, hogy ne maradjon rajta föld, vagy homokszemcse.

Közben 3 liter vizet felteszünk forrni, ha felforrt beleteszünk literenként egy púpozott evőkanál sót. A só mennyisége ízlés szerint, de a sótlan kovászos uborkánál nincs rosszabb. Az uborkák végeit levágjuk, hosszában bevágjuk úgy, hogy a végét nem vágjuk át, majd ugyanezt merőlegesen is megismételjük. Az üveg aljára teszünk 2 csomag kaprot, majd az uborkákat ügyesen elrendezgetjük az üvegben, közéjük szórjuk a fokhagymagerezdeket, egy darabka tormát hasábokra vágva, a tetejére tesszük a maradék 1 csomag kaprot. A szikkadt kenyérből egy nagyobb szeletet vágunk. Az uborkát felöntjük a még meleg sós vízzel. A tetejére rátesszük a kenyeret, azt is lepje el a víz – kistányérral letakarjuk, bár az elején én nem fedem le csak másnap, kitesszük meleg helyre. Inkább csak félárnyékba teszem, időjárástól függően 3-4 nap alatt beérik.

A megmaradt felöntőlevet eltesszük, és amikor az uborkalé felforr és kifolyik az üvegből, akkor ezzel tudjuk után tölteni. Ha az uborka beérett, kiszedjük az üvegből, hideg vízzel leöblítjük, majd rászűrjük a levét és fogyasztásig a hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat kívánok!


Share on Facebook0