Karamell torta


rozsa1

Karamell torta recept

karamell torta

Hozzávalók:

Piskótához: (23 cm-es karikához)

  • 8 tojás
  • 160 g cukor
  • 160 g liszt

Krémhez:

  • 1200 ml tejszín
  • 600 g cukor
  • 320 g fehér csokoládé

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra, a sütőkarika alját kibéleljük sütőpapírral.

A tojássárgáját habosra keverjük, a tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. (Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.) A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk, majd apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet. Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. 40 perc alatt készre sütjük a piskótát.

A krém elkészítése roppant egyszerű. Felforraljuk a tejszínt, és félretesszük. Egy nagy edényben, folytonos keverés mellett, felolvasztjuk a cukrot. Ha teljesen kristálymentes, óvatosan (több részletben) hozzáöntjük a forró tejszínt. Ennél a pontnál vigyázni kell, mert a tejszín a sokkal forróbb cukorhoz érve rögtön ki akar majd futni. Nagy edénybe kell feltenni, hogy ne tudjon kiszaladni. Ha simára kevertük, vegyük le a gázról, dobjuk bele a fehér csokoládét, és keverjük simára. Ha langyosra hűlt, tegyük hűtőbe egy éjszakára, így be fog sűrűsödni.

Másnap habosítsuk ki, de először csak lassú fordulatszámon, majd végül keverjük át egy kicsit gyorsabb fokozaton, de csak rövid ideig. Ha sokáig keverjük gyors fokozaton, akkor ki fog csapódni, ki fog ikrásodni. A cukor mennyiségével növelhetjük a karamell intenzitását. Az adott mennyiség saját ízlésnek van beállítva, de ez nyugodtan változtatható.

A kihűlt piskótát háromfelé vágjuk, és a kikevert karamellkrémmel betöltjük majd ízlés szerint díszítjük.

Jó étvágyat kívánok!


Share on Facebook609